T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

Hakkımızda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden romancı, öykücü ve şair Ahmet Hamdi Tanpınar'ın adını taşıyan Edebiyat Müze Kütüphanesi 12 Kasım 2011 yılında ziyarete açmıştır. Kütüphanede 1000’i aşkın yazarın 9021 adet kitabı mevcuttur. Bunlar Kent kitapları, Türk Edebiyatı(İstanbul’da yaşamış yazarların oluşturduğu kitaplar), Estetik ve Edebiyat Kuramı, Ödüllü Türkçe  ve Ödüllü Nobel kitapları, Bakanlık kitapları, TEDA(Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatı ile ilgili Eserlerin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi) kitapları, Tıpkı Basımlardan seçki kitaplarıdır. Ayrıca İstanbul’un dışında Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinde yaşamış yazarların yapıtları da yer almaktadır. Edebiyat, kültür ve sanat alanlarında güncel dergiler gelmektedir. Müze kütüphanede 33 ayrı yazarın 100’ü aşkın ayrı eşyası-belgesi vardır. Ayrıca 60 farklı kurumun verdiği 700’ü aşkın ödüllü kitap vardır. Yazarların eserleri ve kendileri hakkında yazılmış çalışmalardan oluşturulmuş özel koleksiyonlar ile müze kütüphaneciliği felsefesine uygun kitaplar, o yörede üretilmiş yazma eserlerin Tıpkı Basımları, yazarlara ait objeleri(yazarların kullandığı kalemler, daktilo vb. araç gereçler) kapsamaktadır.

Edebiyat Müze Kütüphanesi kütüphane hizmeti yanında mesai saatlerine bağlı kalınmaksızın her türlü araştırmacı ve okuyucunun edebiyat, sanat, kültür, tarih, felsefe, müzik, resim gibi konularda söyleşi, bilimsel toplantı, sanatsal etkinlik düzenlemesi hedeflenmektedir ve bunun için her türlü koşullar sağlanmıştır. Bu kütüphaneler edebiyatçıların, eleştirmenlerin yayıncıların, çevirmenlerin ve edebiyatla ilgili sivil toplum kuruluşlarının edebiyata ilişkin her türlü etkinliği için açıktır. Bu mekânlar da edebiyatın yanı sıra estetik kültür ile ilgili her türlü etkinlik ve sergide yapılabilir. 2018 yılına baktığımızda gerçekleşen etkinlik sayısı 87 ve katılan 3982 kişidir. Okul ve grup ziyaret sayısı 219 ve katılan 6372 kişidir. Bireysel kullanan 39946 kişidir.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi; bünyesinde düzenlenen etkinliklerle, toplumun kültür ve sanatla buluşmasını simgeleyen prestijli bir mekân niteliği kazanmıştır. Ayrıca olağanüstü tarihi mimarisi ve dokusu içerisinde aktif olarak kütüphane hizmeti veren bu yapı içinde bulunan koleksiyonlar, piyano ve önemli yazarlarımıza ait kimi kişisel eşyaların sergilenmesiyle de edebiyat müze kütüphaneciliği açısından gelen yabancı konukları etkilemeyi başarmış ve yurt dışında ülkemizi temsil etme niteliği kazanmıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan, insanlığın bugüne kadar geçirmiş olduğu birçok tarihi olayın hâlâ canlı izlerini taşıyarak ülkemiz kültürünün ve evrensel kültürün oluşmasında ve gelişmesinde çok önemli bir rol üstlenen İstanbul’un sahip olduğu devasa kültürel ve edebi birikiminin korunmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük önem taşımaktadır.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi Pazar hariç haftanın diğer günleri 08.30 – 20.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Resmi tatil günlerinde kapalıdır.